Vi oppsummerer alle nye funksjoner i siste langtidsversjon serien 3.x. Mange er garantert ikke klar over alt som er nytt i Joomla.

joomla35graphic

Joomla 3 serien kjørte i beta, dvs. testversjon frem til versjon 3.3, som ble den offisielle nye stabile Joomla versjonen desember 2014. Tusenvis av testere var med og fant feil slik at den ble klar for millioner av websider verden rundt. Vi skylder disse frivillige en stor takk. Open Source Matters har gjort en kjempejobb og har forbedret verdens mest populære åpen kildekode webløsning enda bedre.

Så hva er nytt siden den forrige 2.5 versjonen som nå er utdatert?

Responsiv adminmal

Iris er ny og uvant ved første møte. Ikonene på startsiden vi er vant med fra 1.5 og 2.5 er borte. I stedet har vi en ny hurtigmeny til venstre med de viktigste funksjonene. Ps; du kan deaktivere de fleste kjernekomponentene om du ikke bruker dem for å gjøre det mer oversiktelig.

Smartsøk

Ved aktivering av denne må du indeksere innholdet etter at du har lagt inn nytt innhold. Resultatet er et søk som kommer med forslag etter som du taster inn søkeord. De fleste bruker ikke denne, men den øker brukervennligheten betraktelig.

Emneord

En ny funksjon som også kom tidlig i 3.x. Fra før hadde vi søkeord, men denne går lengre. Fra menypunkt og modul kan man liste artikler som inneholder emneord.

Automatisk opprett kontakt

Ved bruker registrering blir personen også lagt inn i kontakter. Dette er flott for medlemslister, nyhetsbrev og ikke minst den populære utvidelsen Acymailing. Denne er avslått som standard. Du må selv aktivere den.

Sett inn modul i artikler

Før kunne man kalle opp moduler hvor som helst i artikler med plugin kommandoene {loadmodule} og {loadposition}. Dette var greit for webdesignere men ikke enkelt for vanlige brukere. Nå kan man klikke knappen "Modul" under editoren og sette inn en modul hvor som helst med et klikk.

PHP 7

Siste versjon av serverspråket PHP som Joomla og de fleste webløsningene er basert på har blitt optimalisert. Joomla.org sier Joomla 3.5 blir dobbelt så rask med denne nye serverkonfigurasjonen. Når vi fra før vet at Wordpress er treg som sirup, blir Joomla på testeron!

Standardmalen Prostar

Det er faktisk mange som bruker standardmalen Prostar. Særlig bloggere. Nå ligger det en override.css som ikke blir rørt ved oppdateringer. Dette har vi selv opplevd som et problem. Endringene i css ble overskrevet. Nå kan denne malen brukes, og omarbeides.

Epost når det er oppdateringer

Administratorer som har valgt å få systemmeldinger vil få epost når oppdateringer ligger klar for oppdatering. Mange glemmer å sjekke webløsningen. En nyttig sikkerhetsfunksjon.

Anonym innsamling av servermiljø

For å lette arbeidet med neste versjon 4.x så sendes servermiljø til Open Source Matter. Hvilken php versjon, sql database versjon osv. Denne dukker opp som en melding i kontrollpanelet som MÅ klikkes på og godkjennes for at den skal forsvinne. Vi mener denne er ufarlig og nyttig.

Eksport av systemdata

Denne funksjonen er for support. Du kan sende oppsettet til webdesigner/tekniker slik at de kan feilsøke og se hvilke utvidelser du har uten å logge inn. Veldig nyttig om det har gått galt og du trenger hjelp.

Artikkel teller

I kategoriene telles nå antall artikler. Gir fin oversikt.

Dra og slipp bilder

Om du benytter standard editor TinyMCE kan du nå slippe bilder fra utforsker inn i editoren. Men hvem bruker TinyMCE? Den skalerer ikke ned bilder. Det betyr at laster du opp 20 megapixel bilder blir de 2 megabyte i stedet for mindre enn 0.1 megabyte.
JCE er en verdens beste editor, om du eller webmaster og abonnerer på de kommersielle plugins "Bildebehandler utvidet", "Filvedlegg" og "Mediabehandler".

Varsel om deaktiverte utvidelser

Når det er oppdatering av utvidelser tilgjengelig får du beskjed om oppdatering av enkelte utvidelser er deaktivert. Du hadde glemt det eller var ikke klar over det. Å var det derfor den norsk oversettelsen var ukomplett?

Konklusjon

Alle må oppgrader fra 2.5 om de vil eller ikke. Det er ingen tvil om at Joomla med dette er verdens beste fullblods webløsning.
Vi ser frem til versjon 4.x som i løpet av året vil komme i alpha testversjon. To år vil det nok ta før stabil versjon for kommersielle websider.


Del denne siden:
Del p Facebook Del p Twitter Del p LinkedInJoomla er åpen kildekode utviklet av Open Source Matters

Joomla 365 er driftet og sponset av Web Norge